top of page

Waarom is self-care zo belangrijk?

Bijgewerkt op: 18 feb. 2023Wat is self-care?

Als we over self-care spreken dan hebben we het over liefdevolle aandacht geven aan jezelf. We zetten ons eigen welzijn op de eerste plek en zijn eens extra liefdevol voor onszelf.


5 self-care tips die je gemakkelijk kan toepassen in het dagelijkse leven

Investeren in self-care hoeft niet veel tijd of geld te kosten. Onze tips zijn gemakkelijk toe te passen in het dagelijkse leven en zullen bovendien grote positieve veranderingen hebben op je gezondheid. Genoeg redenen dus om vandaag nog te starten.


Tip 1: Schrijf vijf eigenschappen op waar je trots op bent

Wees dankbaar voor hoe je bent als persoon. Het opschrijven van pluspunten is een van de meest makkelijke en krachtige vormen van self-care dat bijdraagt aan een positievere mindset. Dit kan je elke dag doen voor het slapengaan, samen met het uitschrijven waar je die dag dankbaar voor bent.


Tip 2: Plan tijd voor jezelf in

Noteer een afspraak met jezelf in de agenda, net als een afspraak met een vriend of vriendin. Door het wekelijks of dagelijks inplannen van een ‘self-care moment’ sta je stil bij het feit dat je echt tijd voor jezelf moet inplannen. Dit kan zijn: een boek lezen, een wandeling maken of gewoon iets wat je graag doet.


Tip 3: Zeg eens vaker nee

Neem de regie van je leven in eigen handen en probeer vaker nee te zeggen tegen afspraken waar je iemand anders meer een plezier meedoet. Nee zeggen is krachtig voor self-care, doordat je vaker nee zegt kies je juist wel voor activiteiten die meer energie opleveren. Dit zorgt voor een gelukkiger en vooral een leuker leven.


Tip 4: Probeer positief in het leven te staan

Begin de dag eens met positieve woorden. Benoem wat je ziet als je in de spiegel kijkt. Wat vind je mooi? Daag jezelf uit om iedere dag een positieve opmerking aan je lijst toe te voegen en spreek deze uit. Door positieve kenmerken uit te spreken ga je met een andere blik naar jezelf kijken en ontwikkel je meer zelfvertrouwen. Pas dit niet alleen toe op jezelf, maar ook op je leefomgeving. Zo kom je sterker in je schoenen te staan.


Tip 5: Wees eens wat minder streng voor jezelf

Je kent het wel, dat vervelende stemmetje dat zich overal mee bemoeit. Het is tijd om die innerlijke criticus eens de deur te wijzen. Probeer minder streng te zijn voor jezelf, we zijn geneigd om veel strenger voor onszelf te zijn dan dat we zijn voor anderen. Stop met het opleggen van een te hoge maatstaf, wees wat sneller tevreden en hanteer niet langer een zerotolerancebeleid. Je bent goed genoeg!


Wat valt er niet onder self-care?

Kun je bijvoorbeeld een avondje film kijken met een grote reep chocola en een bak popcorn bestempelen met de term self-care? De grens voor wat wel of niet onder self-care valt, is voor iedereen anders. Wat voor de een ontspanning is, is voor een ander een gewoonte.

De activiteit die je doet moet positieve energie opleveren. Heel de avond scrollen op social media en jezelf vergelijken met andere mensen levert niet per se positieve energie op. Als jij jezelf helemaal los laat gaan op een bak met popcorn dan is dat helemaal prima, maar als je daarna met een schuldgevoel jezelf afkeurend aankijkt in de spiegel is dat niet oké.

Iedereen z’n invulling voor self-care kan dus totaal anders zijn. Het is van belang dat je tijdens jouw self-care moment echt de tijd neemt voor jezelf en je jezelf niet laat afleiden. Zorg dat je echt tot rust kan komen op een zo’n mindfull mogelijke manier.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page